The Karmapas

Οι Δάσκαλοι της Γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου

Η γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου ανήκει σε μια από τις τέσσερις σημαντικότερες σχολές του Θιβετανικού Βουδισμού. Ως γενεαλογία της άμεσης προφορικής παράδοσης δίνει ιδιαίτερη σημασία στο διαλογισμό και, μέσω της αλληλεπίδρασης με έναν ικανό δάσκαλο, μπορεί να οδηγήσει τον ασκούμενο στην πλήρη και άμεση εμπειρία της φύσης του πνεύματος.

Η γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου

Οι μέθοδοι Κάρμα Κάγκιου διδάχτηκαν από τον ιστορικό Βούδα Σακυαμούνι στους στενότερους μαθητές του. Οι μέθοδοι αυτές αργότερα μεταβιβάστηκαν από τους Ινδούς δασκάλους (Μαχασίντα), όπως ο Ναρόπα και ο Μάιτριπα, και από τους επιφανείς Θιβετιανούς πραγματωμένους (γιόγκι) Μάρμα και Μιλαρέπα, οι οποίοι διαμόρφωσαν τη γενεαλογία ως ένα ανεπιτήδευτο κίνημα λαϊκών. Από τον 12ο αιώνα κι έπειτα, οι διαδοχικές συνειδητές ενσαρκώσεις του Κάρμαπα κράτησαν τις διδασκαλίες ζωντανές και δυνατές μέχρι σήμερα.

Οι Κάρμαπα

Ο 2ος Κάρμαπα είναι γνωστός ως ο πρώτος συνειδητά ενσαρκωμένος λάμα του Θιβέτ. Από τον 12ο αιώνα κι έπειτα, ο Κάρμαπα είναι η κεφαλή της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου και έχει την ευθύνη για τη διατήρηση της μετάδοσης. Το 1959, εξαιτίας της Κινεζικής εισβολής, ο 16ος Κάρμαπα εγκατέλειψε το Θιβέτ και έσωσε τις μοναδικές μεθόδους για τη γνώση του πνεύματος και τις έφερε στο σύγχρονο κόσμο με τη βοήθεια των δυτικών μαθητών του. Ο τωρινός 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε γεννήθηκε το 1983. Άφησε το καταπιεσμένο Θιβέτ και εγκαταστάθηκε στην Ινδία το 1994.   

Η Αγιότητά του ο 16ος Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε

Ο Γκιάλουα Κάρμαπα θεωρείται ο πρώτος συνειδητά ενσαρκωμένος λάμα του Θιβέτ. Ενσαρκώνει τη δραστηριότητα των βούδα και είναι η κεφαλή της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου. Ο 16ος Κάρμαπα, Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε, δραπέτευσε από την Κινεζική εισβολή στο Θιβέτ το 1959. Από τη νέα του έδρα, το Ρούμτεκ του Σικίμ της Βόρειας Ινδίας, διασφάλισε την επιβίωση της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου. Η Χάνα και ο Λάμα Όλε Νύνταλ τον συνάντησαν στη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού τους στα Ιμαλάια και έγιναν οι πρώτοι Δυτικοί μαθητές του. Αφού για μερικά χρόνια σπούδασαν τις βουδιστικές διδασκαλίες και ασκήθηκαν μαζί του στο διαλογισμό, ο Κάρμαπα τους έστειλε πίσω στη Δύση για να ιδρύσουν κέντρα στο όνομά του. Ο Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε ήταν ο πρώτος Κάρμαπα που δίδαξε στη Δύση. Πέθανε το 1981 κοντά στο Σικάγο.

Ο 14ος Κούνζιγκ Σάμαρ Ρίνποτσε

Ο Κούνζιγκ Σάμαρ Ρίνποτσε είναι ο δεύτερος υψηλότερος δάσκαλος στη γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου. Οι διαδοχικές ενσαρκώσεις του είχαν πάντοτε πολύ στενή σχέση με τις ενσαρκώσεις του Κάρμαπα. Αυτό του έδωσε το όνομα «Κάρμαπα με το κόκκινο στέμμα». Το 1959, ο Σάμαρ Ρίνποτσε μαζί με τον 16ο Γκιάλουα Κάρμαπα χρειάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας της Κινεζικής εισβολής. Μέχρι το 1979 δέχθηκε όλες τις μεταδόσεις και τις διδασκαλίες της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου από τον 16ο Κάρμαπα. Έκτοτε, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο διδάσκοντας το Διαμαντένιο Δρόμο του Βουδισμού.

Χάρη στις δικές του κυρίως προσπάθειες, η 17η επαναγέννηση του Κάρμαπα, ο Τάγιε Ντόρτζε, βρέθηκε το 1992 και το 1994 μεταφέρθηκε στην ελευθερία στην Ινδία.

Ο Σάμαρ Ρίνποτσε πέθανε στις 11 Ιουνίου του 2014 στη Γερμανία.   

Η Αγιότητά Του ο 17ος Κάρμαπα Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε

Ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε είναι η κεφαλή της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού. Γεννήθηκε στο Θιβέτ το 1983 και κατάφερε να ξεφύγει από το καταπιεσμένο Θιβέτ και ελεύθερος να εγκατασταθεί στην Ινδία την άνοιξη του 1994. Διδάσκει συχνά στα κέντρα μας.

Ο Λόπεν Τσέτσου Ρίνποτσε

Ο Λόπεν Τσέτσου Ρίνποτσε γεννήθηκε στο Μπουτάν το 1918 όπου ήταν στενά συνδεδεμένος με την εκεί  βασιλική οικογένεια. Ο 16ος Γκιάλουα Κάρμαπα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους του. Χάρη στην έντονη δραστηριότητά του για πολλές δεκαετίες ο Ρίνποτσε θεωρήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους που συντέλεσαν στη συνοχή των διαφόρων βουδιστικών σχολών στο Νεπάλ και σε ολόκληρη την περιοχή των Ιμαλαΐων. Ο Λάμα Όλε και η Χάνα τον συνάντησαν στο πρώτο τους ταξίδι στην Ανατολή το 1969. Από το 1987 κι έπειτα, επισκεπτόταν τακτικά τα κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου που είχαν ιδρυθεί από τη Χάνα και τον Όλε. Έχτισε 17 στούπες στη Δύση, η μεγαλύτερη των οποίων είναι η Στούπα της Φώτισης κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας με ύψος 33 μέτρα. Συνόδεψε επίσης τον 17ο Γκιάλουα Κάρμαπα στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη το έτος 2000. Ο Λόπεν Τσέτσου Ρίνποτσε πέθανε τον Ιούνιο του 2003.

Ο Λάμα Όλε και η Χάνα Νύνταλ

Ο Λάμα Όλε Νύνταλ και η σύζυγος του Χάνα ήταν οι πρώτοι Δυτικοί μαθητές του 16ου Γκιάλουα Κάρμαπα. Τους ζήτησε να διδάξουν το Βουδισμό στη Δύση. Ο Λάμα Όλε Νύνταλ διδάσκει στους μαθητές του το δρόμο και το στόχο του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού. Έχοντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανότατα ο πιο γνωστός βουδιστής δάσκαλος και έως τώρα έχει ιδρύσει περισσότερα από 670 βουδιστικά κέντρα παγκόσμια. Ο Λάμα Όλε έχει ζητήσει από 300 μαθητές του να ταξιδεύουν και να διδάσκουν το Βουδισμό.

Ο Λάμα Τζίγκμε Ρίνποτσε

Ο Λάμα Τζίγκμε Ρίνποτσε γεννήθηκε στην οικογένεια της Α.Α του 16ου Γκιάλουα Κάρμαπα, ως αδελφός του Κούνζιγκ Σάμαρ Ρίνποτσε. Δέχθηκε εκτενείς διδασκαλίες από τον 16ο Κάρμαπα, ο οποίος από την πρώτη επίσκεψή του στη Δύση τον όρισε εκεί εκπρόσωπό του. Από τότε ο Τζίγκμε Ρίνποτσε διευθύνει την έδρα του Κάρμαπα στην Ευρώπη, το Ντάγκπο Κάγκιου Λινγκ στη Γαλλία.

Παράλληλα με τις οργανωτικές του ικανότητες, χαίρει υψηλής εκτίμησης ως ένας λάμα. Πολλοί έχουν ωφεληθεί από τη βαθιά του γνώση, την κατανόησή του για το Δυτικό τρόπο ζωής και την πρακτική του σοφία, τη θέρμη και το χιούμορ του.

Ο Σέραμπ Γκιάλτσεν Ρίνποτσε

Ο Σέραμπ Γκιάλτσεν Ρίνποτσε είναι ένας ιδιαίτερα σεβαστός λάμα της γενεαλογίας Κάγκιου. Είναι ένας «Μανίβα», ένας τίτλος που δίνεται σε δασκάλους του διαλογισμού στον Τσενρέζι (Φιλόστοργα Μάτια), οι οποίοι έχουν απαγγείλει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο φορές το μάντρα «Ομ Μάνι Πέμε Χουνγκ». Ο Ρίνποτσε χειροτονήθηκε στο Ρούμεκ από τον 16ο Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε. Ήταν ένας εξαιρετικά προικισμένος μαθητής και τελειοποίησε όλους τους τομείς των παραδοσιακών βουδιστικών σπουδών, από τις σούτρες και τις τάντρες μέχρι τις τελετουργίες και τη μουσική, τις επιστήμες, την τέχνη και τη σύνθεση. Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων του, ο Ρίνποτσε είναι δάσκαλος στο κέντρο τρίχρονης απομόνωσης στο Πάρπινγκ, έχει χτίσει και επιβλέπει ένα μοναστήρι με εκατό μοναχές δυτικά του Κατμαντού και προχωρούν τα σχέδιά του για την ανέγερση ενός μοναστηριού  για μοναχούς ανατολικά της πρωτεύουσας του Νεπάλ. Αρκετές φορές το χρόνο, ο Ρίνποτσε καθοδηγεί χιλιάδες ασκούμενους στους διαλογισμούς του Νιούνγκ-νε και του Τσενρέζι, στο μοναστήρι του Νιέσανγκ στο Σουαγιαμπού. Με τα χρόνια έχουν μετρηθεί πάνω από 15 δισεκατομμύρια απαγγελίες του μάντρα του Τσενρέζι.

Το στιλ διδασκαλίας του Ρίνποτσε είναι βαθύ, άμεσο και προσιτό. Οι διδασκαλίες του, εμπλουτισμένες με πρακτικές συμβουλές, ιστορίες και χιούμορ, αφήνουν μια μόνιμη εντύπωση σε όσους έχουν την τύχη να τις ακούσουν.