Το Κάρμα Πάλσανγκ Ντέντρουμπ Λινγκ (KPDL) είναι ένα διεθνές κέντρο διαλογισμού και απομόνωσης της Γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού. Βρίσκεται στο βουνό Όλυμπος και είναι υπό την πνευματική καθοδήγηση της Αυτού Αγιότητας του 17ου Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε και του Λάμα Όλε Νύνταλ. Το Κέντρο λειτουργεί με βάση τον ιδεαλισμό και τη φιλία.

The Diamond Way Budddhist Retreat Center Olymus in Greece

Βουδιστικό Κέντρο Απομόνωσης 

Κάρμα Πάλσανγκ Ντέντρουμπ Λινγκ (KPDL)

Ακτινοβόλο Μέρος όπου τα Πάντα Επιτυγχάνονται

Το KPDL βρίσκεται στον Κάτω Όλυμπο σε υψόμετρο 470μ, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα και με εύκολη πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη.

Το κτήμα βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία μέσα σε καστανιές και κουμαριές, με υπέροχη θέα προς τον κόλπο του Θερμαϊκού. Στο όμορφο παραδοσιακό τριώροφο κτήριο βρίσκονται η αίθουσα διαλογισμού (γκόμπα), το καθιστικό, η τραπεζαρία, μια μεγάλη κουζίνα και ξεχωριστή πτέρυγα με κοιτώνες και χώρους υγιεινής.

Το κέντρο ιδρύθηκε το 2018 από τον Λάμα Όλε Νύνταλ, ο οποίος του έδωσε το όνομα «Κάρμα Πάλσανγκ Ντέντρουμπ Λινγκ» (Ακτινοβόλο Μέρος όπου τα Πάντα Επιτυγχάνονται). Μας υποστήριξε από την πρώτη στιγμή για να αγοράσουμε τη γη και να ολοκληρώσουμε το κτήριο. Δήλωσε ότι αυτό το κέντρο θα ωφελήσει πολλά όντα και θα είναι πολύ σημαντικό για τα Βαλκάνια, τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Με την ευλογία του Λάμα Όλε Νύνταλ και τη βοήθεια των φίλων από όλον τον κόσμο, έχει γίνει ένα ιδανικό μέρος για διαλογισμό, συνάντηση, εργασία και απόλαυση. Εμείς, η ελληνική Σάνγκα, το αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή!

Δραστηριότητες

Το φτιάξαμε μαζί, ας διαλογιστούμε μαζί!

Στο KPDL, ο διαλογισμός και η άσκηση είναι οι κύριες δραστηριότητες για τους λαϊκούς ασκούμενους και φίλους του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού.

Στη διάρκεια του έτους διοργανώνονται σεμινάρια ή διαλέξεις με δασκάλους του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού καθώς και σύντομες απομονώσεις, ομαδικές ή ατομικές. Στο πλαίσιο ενός ημερήσιου προγράμματος περιλαμβάνονται ομιλίες με θέματα από τις βουδιστικές διδασκαλίες, καθοδηγούμενος διαλογισμός και προσωπική άσκηση.

Όλοι οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν στις εργασίες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, όπως αγορά αγαθών, προετοιμασία γευμάτων, διευκόλυνση πρόσβασης φίλων, καθαριότητα και συντήρηση. Πριν από την αναχώρηση φροντίζουν να αφήσουν το κέντρο έτοιμο για την επόμενη χρήση.

Στον ελεύθερο χρόνο, το μέρος προσφέρεται για περπάτημα στο δάσος ή στο παραδοσιακό χωριό, κολύμβηση το καλοκαίρι, εργασίες στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Οδηγός

Διαμονή

Στο KPDL μπορούν να φιλοξενηθούν σε δωμάτια με κρεββάτια μέχρι 17 άτομα. Κατά τη διάρκεια σεμιναρίων και πάντα κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει η δυνατότητα διαμονής περισσότερων ατόμων με μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα.

Το KPDL δεν έχει την απαραίτητη υποδομή για διαμονή σε εξωτερικό χώρο (σκηνές, αυτοκινούμενα κλπ), βρίσκεται όμως σε μια τουριστική περιοχή με πολλές δυνατότητες παραμονής όπως κάμπινγκ, ξενώνες και ξενοδοχεία σε κοντινή απόσταση.

Συνθήκες-Εξοπλισμός

Το KPDL βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων σε ημιορεινό επίπεδο. Ανάλογα με την εποχή, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ποικίλουν από χιόνι ή βροχή τον χειμώνα σε καταιγίδες ή ζέστη το καλοκαίρι. Η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι αρκετά αισθητή, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά τη διατροφή, θα χρειαστεί να φέρετε τις δικές σας προμήθειες ή να έρθετε σε συνεννόηση με τυχόν άλλους φιλοξενούμενους. Δείτε παρακάτω τον προτεινόμενο εξοπλισμό για μία ευχάριστη διαμονή:

Αντιανεμικό και αδιάβροχο
Παπούτσια για το βουνό
Καπέλο και γυαλιά ηλίου
Αντηλιακή κρέμα
Φάρμακα και εντομοαπωθητικά

Κατά την κράτησή σας θα λάβετε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την παραμονή σας.

Πρόσβαση

Από το Αεροδρόμιο Μακεδονία με αυτοκίνητο:

 • Κατευθυνθείτε προς Θεσσαλονίκη για 3 χλμ μέχρι να βγείτε στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών Α24 (3χλμ)
 • Παίρνετε την έξοδο 12 προς περιφερειακή Οδό (12χλμ)
 • Συνεχίζετε ευθεία για 17 χλμ με κατεύθυνση προς Αθήνα μέχρι να βγείτε στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης
 • Συνεχίζετε για 80 χλμ με κατεύθυνση προς Αθήνα. Παίρνετε την έξοδο Λεπτοκαρυά-Σκοτίνα (τα διόδια αυτά δεν έχουν υπάλληλο, θα χρειαστείτε κέρματα)
 • Στο δρόμο που θα βρείτε στρίβετε δεξιά και μετά πάλι δεξιά με κατεύθυνση προς Λάρισα για 8 χλμ.
 • Φτάνετε σε έναν κυκλικό κόμβο. Εκεί παίρνετε την πρώτη έξοδο, με κατεύθυνση προς Παλαιό Παντελεήμονα. Μείνετε στο δρόμο για περίπου 5 χλμ. Προσοχή! Ανηφορικός δρόμος με κλειστές στροφές και χαμηλή ορατότητα του αντίθετου ρεύματος!
 • Φτάνετε στην είσοδο του χωριού και συνεχίζετε στον κεντρικό δρόμο μέχρι να βγείτε στο μεγάλο πάρκινγκ στο αριστερό σας χέρι
 • Συνεχίζετε για περίπου 1,2 χλμ και αφού περάσετε το κιόσκι με τους κάδους απορριμμάτων, στρίβετε αριστερά στον πρώτο χωματόδρομο (εικόνα 1)
 • Συνεχίζετε για 1,5 χλμ. Προσοχή! Χαμηλή ταχύτητα! Μετά την πηγή ακολουθείτε τον χωματόδρομο προς τα αριστερά (εικόνα 2) και σε λίγα μέτρα θα δείτε το KPDL

Από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα με τρένο στο KPDL:

 • Βεβαιωθείτε όταν θα βγάλετε το εισιτήριο σας ότι το δρομολόγιο περιλαμβάνει τη στάση «Νέοι Πόροι»
 • Κατεβαίνετε στη στάση «Νέοι Πόροι» και έχετε τις εξής επιλογές: να πάρετε ταξί που θα βρείτε έξω από το σταθμό ή να έχετε ειδοποιήσει για την άφιξή σας και να έρθει κάποιος από το κέντρο να σας παραλάβει.

Επικοινωνία

Αν έχετε γενικές ερωτήσεις ή θέλετε να επισκεφθείτε το KPDL, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση olympus@diamondwaycenter.org

Κράτηση

Αν θέλετε να διαμείνετε στο KPDL, παρακαλούμε κάντε κράτηση:

Το φαγητό προσφέρεται μόνο κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων και η ελάχιστη διαμονή είναι δύο μέρες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαμονή και την πρόσβαση, παρακαλούμε δείτε τον Οδηγό της ιστοσελίδας.

Κινητά τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης
+306945643219, Ελένη (Θεσσαλονίκη)
+306937400252, Αλέξανδρος (Θεσσαλονίκη)

Διεύθυνση:

Παλαιός Παντελεήμονας, Θέση Βρομονέρια, TK 60065, Ελλάδα

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Βουδιστικό Κέντρο Διαμαντένιου Δρόμου Θεσσαλονίκης

Για το KPDL, υπόψη Μαρίας Παντέκη

Εθνικής Αμύνης 24, ΤΚ 54621 Θεσσαλονίκη

Πώς να στηρίξετε το KPDL

Το KPDL έχει σχεδόν ολοκληρωθεί χάρη στη γενναιοδωρία και τη στήριξη των φίλων από όλο τον κόσμο. Καλύπτει τις βασικές ανάγκες διαμονής, όμως η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα στους εξωτερικούς χώρους και στην επίπλωση. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το κέντρο ώστε να γίνει ένα μέρος έμπνευσης και διαλογισμού για όλους τους φίλους του Διαμαντένιου Δρόμου. Αν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε τη λειτουργία του κέντρου, μπορείτε να το κάνετε εδώ:

εισφορα

Εκδηλώσεις στο Βουδιστικό Κέντρο

At the moment, there are no lectures or courses planned. Please ask in the center for more information.