16ος Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε

Η Αυτού Αγιότης ο 16ος Κάρμαπα γεννήθηκε το 1924 στο ανατολικό Θιβέτ και αναγνωρίστηκε ως η νέα ενσάρκωση του Κάρμαπα με βάση τις οδηγίες που άφησε ο προηγούμενος Κάρμαπα Κάτσαμπ Ντόρτζε (1871-1922). Σπούδασε στο μοναστήρι Τσούρπου, την παραδοσιακή έδρα του Κάρμαπα, και στην ηλικία των 23 ετών έλαβε την τελική χειροτόνηση.

Το 1959 και για να διασώσει τη διδασκαλία του Βούδα, αποφάσισε να εγκαταλείψει το κατεχόμενο Θιβέτ. Διαφεύγοντας μέσω του Μπουτάν προς την Ινδία, εγκαταστάθηκε στο κρατίδιο του Σικκίμ, στο παλιό μοναστήρι Ρουμτέκ που του παραχώρησε ο κυβερνήτης του κρατιδίου. Το καινούργιο μοναστήρι της Ρουμτέκ, που χτίστηκε σε τέσσερα χρόνια, είναι σήμερα η επίσημη έδρα του Κάρμαπα έξω από το Θιβέτ και βουδιστικό κέντρο για μελέτη, τελετές και άσκηση.

Το 1974 ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Δύση για να διαδώσει τη βουδιστική γνώση. Την ίδια χρονιά, προσκεκλημένος από τους πρώτους Δυτικούς μαθητές του, τον Όλε και τη Χάνα Νύνταλ, έφτασε στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Από τότε επισκέφτηκε επανειλημμένα τις χώρες τις Δύσης για πολύμηνες περιοδείες, διδάσκοντας τον Βουδισμό. Απεβίωσε στις 5 Νοεμβρίου 1981 σε νοσοκομείο κοντά στο Σικάγο.

Η Α.Α ο 16ος Κάρμαπα ήταν ένας πλήρως φωτισμένος Βουδιστής δάσκαλος. Η ενορατική σοφία του, η ευδαιμονία και το ενεργό έλεος για όλους ήταν πέρα από κάθε περιγραφή. Ως πνευματικός ηγέτης της Κάρμα Κάγκιου ήταν σεβαστός από υψηλούς Λάμα των άλλων γενεαλογιών. Σαν ένδειξη του σεβασμού αυτού είχε πάρει το όνομα «Βασιλέας των Γιόγκι».

17ος Κάρμαπα Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε

Η Α.Α. ο 17ος Κάρμαπα γεννήθηκε το 1983 στο κεντρικό Θιβέτ. Το 1994 ενθρονίστηκε ως η 17η ενσάρκωση του Κάρμαπα και την ίδια χρονιά κατάφερε να διαφύγει από το κατεχόμενο Θιβέτ μαζί με την οικογένειά του για την πόλη Καλιπόνγκ της Ινδίας, όπου ολοκλήρωσε την βουδιστική του εκπαίδευση. Σήμερα διαμένει στο Δελχί και έχει υπό την πνευματική του καθοδήγηση πάνω από 900 βουδιστικά κέντρα και μοναστήρια σε 68 χώρες.

«Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε» σημαίνει Απεριόριστη Αμετάβλητη Βουδική Δραστηριότητα: η Α.Α. ο 17ος Κάρμαπα ταξιδεύει συνεχώς σε όλον τον κόσμο, διδάσκοντας και μεταδίδοντας το φωτισμένο του όραμα για την πνευματικότητα, την ειρήνη, την επίλυση κρίσεων και την παιδεία. Η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και η εξοικείωσή του με τη σύγχρονη τεχνολογία και τη δυτική κουλτούρα τον βοηθούν στη δραστηριότητά του. Στις διδασκαλίες του, η παραδοσιακή σοφία μεταφράζεται σε πρακτικά βήματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε ευτυχείς και να ωφελήσουμε τον κόσμο γύρω μας.